Både muskler och leder

Naprapatbehandling

Genom att främst använda sina egna händer behandlar naprapaten både muskler och leder för att nå en bättre funktion och rörlighet för hela kroppen. Detta helhetstänkande där ortopedisk medicin kombineras med specifik kunskap om rörelseapparatens (muskler, skelett, leder och nervsystem) uppbyggnad och funktion ligger till grund för naprapatin.

Så jobbar en Naprapat

Naprapaten använder sig av flera olika behandlingsmetoder där manipulation kombineras med exempelvis massage och stretching. Behandlingen följs vanligtvis upp med olika typer av hemövningar och ofta ges även ergonomiska råd. Denna breda manuella vårdform innehåller även förebyggande eller rehabiliterande åtgärder för att i största möjliga mån undvika att besvären återkommer.

 

Smärta uppstår ofta när samspelet mellan muskler och leder inte fungerar som det ska. Tillstånd som nackspärr, akuta ryggskott, ischiasbesvär, musarm och spänningshuvudvärk är exempel på tillfällen då läkare kan remittera patienter till en naprapat för ett professionellt omhändertagande med ett gott resultat.

 

Naprapatens helhetssyn och en noggrann behandling ger en effektiv smärtlindring för patienten. Något som möjliggör en snabbare rehabilitering efter en sjukskrivning och därmed en snabbare återgång till arbetslivet. Det gör naprapatin intressant även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Behandlingsmetoder

Manipulation:

Är naprapatens viktigaste behandlingsmetod. Det är en teknik där man med olika behandlingsgrepp normaliserar rörligheten och funktionen i leder. Här använder naprapaten mycket specifika handgrepp som utförs med hög hastighet, litet rörelseutslag och med så lite kraft som möjligt.

Mobilisering:

Är ett alternativ till manipulation. Mobilisering innebär att mycket specifika och lednära handgrepp används vilka sedan utförs långsamt till skillnad från manipulation. Även mobiliseringen används för att normalisera ledrörligheten och återvinna funktionen. Detta ingrepp skiljer naprapaten från de flesta andra yrkesgrupper inom manuell medicin.

Triggpunktsbehandling:

Används för att minska lokal smärta men även för smärtutstrålning. De spända muskelsträngarna behandlas med flera olika metoder där muskeltöjning är en gemensam komponent.

Muskeltöjning:

Används för att minska muskelspänningen och normalisera rörlighet och funktion. Muskeltöjning kallas ofta även för stretching.

Klassisk massage:

Av muskler och bindväv används för att mjuka upp vävnaden, minska muskelspänningar samt öka cirkulationen. Massagen är mycket effektiv i smärtlindrande syfte.

Tränings- och ergonomiråd

Förutom de olika behandlingsmetoderna ger naprapaten även ofta träningsråd. Patientens styrka i relation till rörligheten avgör hur övningarna ser ut. De kan bestå av såväl muskeltöjning som specifik eller allmän styrke- och konditionsträning. Naprapaten ger även ofta ergonomiska råd och diskuterar hur patienten ska klara sitt vardagliga liv, vilket naturligtvis är ytterligare en viktig del av behandlingen. Naprapaten har god kunskap om arbetsplatsanalyser och hur man åtgärdar eventuella problem.

Varför får man ont?

Smärta uppstår ofta när samspelet mellan muskler och leder inte fungerar som det ska. Kroppen strävar efter en god total rörlighet och balans mellan muskler och leder. Detta gör att nedsatt rörlighet och muskelfunktion kompenseras någon annanstans i kroppen. Det är i de delar av kroppen som kompenseras för den nedsatta rörligheten och muskelfunktionen som smärta uppstår. Tillstånd som nackspärr, akuta ryggskott, ischiasbesvär och spänningshuvudvärk är exempel på besvär som kan uppkomma när muskler och leder överbelastas på grund av dessa kompensationer.

Kontaktuppgifter

Sigurdsgatan 6

721 30 Västerås

info@napraspa.se

0760 - 266 277

Swish: 123 287 5839